Aandachtspunten voordat wielrenfiets in de stalling gaat

Geplaatst op in Opslag

De winterperiode is doorgaans niet de tijd dat u met de wielrenfiets op pad gaat. Maar voordat u de tweewieler opbergt is het belangrijk om deze in ieder geval goed schoon te maken. Onder andere vuil, water en pekel zorgen ervoor dat metalen delen gaan roesten met alle gevolgen van dien. Voor uw eigen veiligheid en verlenging van de levensduur is het dus belangrijk dat u actie onderneemt voordat de wielrenfiets in de stalling gaat. Overigens geldt dit niet alleen tijdens de winter, maar alle periodes wanneer u de fiets voor langere tijd niet gebruikt.

Fiets wassen

Eigenlijk is het slim om iedere keer uw wielrenfiets even te wassen nadat u te maken heeft gehad met bijvoorbeeld regen of modder. Sowieso kan de fiets een goede wasbeurt gebruiken voordat het de stalling ingaat. Dit kan het beste gebeuren met een tuinslang waarmee u het meeste vuil al wegspoelt. Een hogedrukspuit wordt afgeraden omdat hierdoor de kans bestaat dat er water in kwetsbare onderdelen terechtkomt. Met behulp van een sponsje en een sopje reinigt u de onderdelen, spoelt de fiets daarna nog eens grondig af en maakt het goed droog. Daarna maakt u de ketting schoon met een speciale kettingreiniger waarbij u deze ronddraait om de reiniger goed te verdelen. Ook de remkabels kunnen wel wat extra aandacht gebruiken. Het beste kunt u ze even losmaken, schoon- en droogmaken, even insmeren met kettingolie en daarna weer vastzetten. Smeer tot slot bewegende onderdelen zoals lagerassen en naven in met lagervet. Check of moertjes en boutjes nog vastzitten en voorzie ze van een likje vaseline.

Stal de fiets in een droge opslag

Wanneer u thuis geen plek hebt om de wielrenfiets te stallen is het huren van een opslagruimte bij één van onze verhuurpartners een goed idee. Hier staat de fiets gedurende de winter droog en veilig. En u kunt de ruimte natuurlijk ook gebruiken voor opslag van andere spullen. Om ervoor te zorgen dat de fiets vrij van stof blijft, dekt u het in de stalling af met een doek of hoes. Controleer wel regelmatig of de banden nog hard zijn. Wanneer deze zacht zijn en daardoor tegen de vloer aandrukken kunnen er zwakke plekken ontstaan. Haalt u de wielrenfiets weer uit de ‘winterslaap’? Check dan voor de zekerheid even alle onderdelen plus de banden zodat u weer veilig op weg kunt.