Checklist nieuwjaarsschoonmaak

Geplaatst op in Opruimen

Zo: de gezellige, maar drukke decembermaand is weer achter de rug. De kerstboom is de deur weer uit, de feestmaalrestjes zijn op en het gewone leven begint weer. Tijd om de boel in huis eens grondig onder handen te nemen. Een frisse start van het nieuwe jaar is een goede start. Om u een handje te helpen met de nieuwjaarsschoonmaak hebben we een handige checklist voor u opgesteld.

Zorg dat u alles in huis heeft

Voordat u begint checkt u of alles wat u nodig heeft in huis heeft. Schoonmaakmiddelen, een (lege) stofzuiger, vuilniszakken, poetsdoeken, een emmer en dweil. Alles voorhanden? Mooi, dan kan de nieuwjaarsschoonmaak beginnen. Werk ruimte voor ruimte af zodat u niet continue in de troep zit. Begin bijvoorbeeld eerst in de woonkamer. Zeem de ramen, zorg dat kasten, stoelen en de tafel stofvrij zijn en neem ze eventueel licht vochtig af. Verplaats alles zoveel mogelijk zodat u er goed bij kunt met het stofzuigen en dweil de vloer. Zo, de eerste ruimte kunt u afvinken op uw lijstje.

Keuken en badkamer

De ruimtes waar u wellicht het meest tegenop ziet zijn de keuken en badkamer. Maar wanneer u het grondig aanpakt heeft u daarna wel veel eer van uw werk. Dat betekent in de badkamer de wandtegels en vloer soppen, kasten uitruimen en schoonmaken, doucheputje goed reinigen en de douchekop plus kranen ontkalken. In de keuken maakt u alle apparatuur schoon zoals de oven, koelkast, afzuigkap en de kookplaat. Kijk in de voorraadkast wat er over de datum is en gooi het weg. Sop de keukenkastjes aan de binnen-en buitenkant en maak de vloer schoon. Zo, deze vervelende klussen zijn geklaard.

De boel sorteren

Als laatste op het checklijstje zijn de kledingkasten, zolder en andere opbergruimtes aan de beurt. Sorteer alles grondig en geef weg wat u niet meer draagt of gebruikt. Hebt u daarna nog te veel spullen maar te weinig bergruimte? Het huren van een opslagruimte brengt dan uitkomst. Handig voor de vakantiebenodigdheden, zomer-of winterkleding en andere dingen. Nu nog even de bedden verschonen en de slaapkamers schoonmaken. Uw huis ruikt weer heerlijk fris, is opgeruimd en alle viezigheid van het afgelopen jaar is verdwenen als sneeuw voor de zon!