Huis optimaal opruimen met onze tips

Geplaatst op in Opruimen

Thuiskomen in een opgeruimd huis, wie wil dat nu niet? Alle spullen hebben een vaste plek waar ieder gezinslid na gebruik het weer keurig terug plaatst. Heerlijk, dat zorgt voor rust in huis én in uw hoofd. De praktijk leert dat in menig huishouden het er heel anders aan toegaat. Alles wat misschien ooit nog een keer bruikbaar is wordt in een hoekje gestouwd of in de kast gepropt om er daarna nooit meer naar om te kijken. Met als gevolg dat binnen de kortste keren uw huis vol staat met onbruikbare spullen en het een rommeltje wordt. Tijd om op te ruimen!

Kamer voor kamer

Begin niet in het wilde weg op te ruimen maar werk kamer voor kamer af, te beginnen met de ruimte die het meeste wordt gebruikt. Begint u bijvoorbeeld in de woonkamer? Focus dan op één ding tegelijk. Ruim de kast en lades waarin u van alles bewaart uit en sorteer meteen wat er weg kan of nog bewaard moet blijven. Twijfelt u over bepaalde spullen? Pak die dan in een aparte doos en zet deze voorlopig weg. Wanneer u of uw huisgenoten het na twee weken niet gemist hebben kunt u het alsnog wegdoen. Nog bruikbare spullen brengt u naar de kringloop, de rest kan naar de stort. Zo werkt u hoekje voor hoekje in de woonkamer af met als eindresultaat een opgeruimde kamer. Dat motiveert om zo stapsgewijs iedere ruimte in huis op te ruimen.

Maak nieuwe opbergmogelijkheden

Speelgoed van de kinderen, tijdschriften, seizoensgebonden kleding en meer kunt u opbergen in kratten, dozen of lades. Vooral de zogenaamde bedlades zijn heel handig. Hier kunt u veel spullen in kwijt en schuift u makkelijk, uit het zicht, onder een bed of bank. Kruidenpotjes en deksels van pannen kunt u aan de binnenzijde van een keukenkastdeurtje hangen zodat er meer opbergruimte voor andere dingen is. Schoenen bergt u op in een schoenenkast en een ladekastje kan in de hal fungeren als opbergplek voor dassen, handschoenen en mutsen. Komt u toch nog opbergruimte tekort voor spullen die u nog wel wilt bewaren maar niet dagelijks nodig heeft? Huur dan een externe opslagruimte. Voor een kleine prijs hebt u er een extra opbergruimte bij!