Nieuwbouwhuizen worden kleiner

Geplaatst op in Opslag

De meeste nieuwbouwhuizen in ons land worden kleiner. Dat is op zich niet zo verwonderlijk. Zoals we allemaal weten is de woningnood erg hoog en er zijn steeds meer gebieden die niet meer bebouwd kunnen worden. Door de woningen kleiner te maken kunnen er op stukken grond meer huizen worden gebouwd. Op dit moment geldt dit nog voor appartementen die in aanbouw zijn, maar de verwachting is dat dit ook voor eengezinswoningen gaat gelden. Om maar een voorbeeld te geven; in 2018 was een nieuw te bouwen eengezinswoning ongeveer 77 vierkante meter. In 2022 was dit nog maar 68,2 vierkante meter. Dit geldt voor tal van plaatsen, van Rotterdam, Den Haag en Nijmegen tot en met Eindhoven, Leeuwarden en Wormerveer.

Wat betekent dit in de praktijk?

Wanneer u dus van plan bent om een nieuwbouwhuis te kopen, moet u er rekening mee houden dat alle ruimtes kleiner zullen zijn. Dit heeft onder andere gevolgen voor bepaalde grote meubelstukken zoals een bed, een bank of een eettafel. Wanneer u deze nog aan gaat schaffen is het niet zo’n groot probleem, dan kunt u met bepaalde afmetingen rekening houden. Anders zult u vooraf goed moeten bekijken of die ruime hoekbank of die extra grote eettafel wel gaat passen. Waar u wellicht ook mee wordt geconfronteerd is dat de opbergruimte een stuk beperkter zal zijn. Maar daar is gelukkig een goede en betaalbare oplossing voor! Spullen die u graag wilt bewaren maar niet dagelijks gebruikt, slaat u op in een opslagruimte. Dus wat dat betreft kunt u met een gerust hart overgaan tot de aankoop van een nieuwbouwhuis, ook al is dan wat kleiner dan u had gehoopt.

Te weinig opslagruimte vormt geen belemmering

Door het huren van een opslagruimte kunt u alles opslaan wat u wilt. De benodigdheden voor de jaarlijkse kampeervakantie of de wintersport bijvoorbeeld. Of speelgoed en tuinmeubilair dat alleen tijdens de zomermaanden wordt gebruikt. Zo houdt u in uw nieuwe woning voldoende leefruimte over. U kunt natuurlijk ook een opslagruimte huren om uw inboedel tijdelijk in op te slaan. Handig wanneer het huis inmiddels klaar is en opgeleverd, maar u het nog woonklaar wilt maken. Dat wil zeggen: behangen, verven, vloeren leggen en alles wat er nog meer bij komt kijken voordat de woning pas echt leefbaar is. We wensen u vast veel woonplezier in uw nieuwbouwhuis!