Pak uw inboedel goed in voor opslag: 10 inpaktips

Geplaatst op in Opslag

Teveel spullen, werken in het buitenland, uw huis verbouwen of renoveren. De reden waarom het prettig of noodzakelijk is om uw inboedel tijdelijk of langdurig op te slaan maakt niet uit. Het belangrijkste is dat u uw inboedel zo inpakt en opslaat, dat het geen afbreuk doet aan de kwaliteit. Wat erin gaat moet er ook weer zo uitkomen.

Opslagmarkt heeft jarenlange ervaring in het aanbieden van inboedelopslag. Dit heeft geresulteerd in vele inpaktips die we graag met jou delen.   

  1. Investeer in goede verpakkingsmaterialen, zoals wikkelfolie, verhuisdeken, noppenfolie, inpakpapier, golfkarton, etiketten, verpakkingstape, waarschuwingsstickers, spanbanden, beschermhoeken, enzovoort. Het is vaak aantrekkelijk om voor de goedkoopste kartonnen dozen te kiezen. Voor opslag is het echter aan te raden voor de stevige variant te kiezen. Kunststof verhuisdozen zijn nog steviger, dragen prettig door de handgrepen, sluiten goed af en zijn milieuvriendelijker omdat ze een langere levensduur hebben dan een kartonnen doos
  2. Kleding: uw kleding blijft netjes wanneer u het verpakt in een garderobebox. Het mooiste resultaat wordt bereikt wanneer de kleding gereinigd wordt opgeborgen. Voeg anders mottenpapier toe en leg items van wol vooraf een nacht in de vriezer. Ook het vacuüm verpakken van kleding is een optie, zo nemen ze minder ruimte in beslag. Het gewicht blijft wel hetzelfde, dus de keuze voor meerdere kleinere formaten kan verstandig zijn.
  3. Meubels: houd je meubels netjes door de volgende adviezen op te volgen; banken en stoelen reinigen en vervolgens verpakken in een speciale meubelhoes, deze zijn vuil en vocht afstotend. Gebruik beschermhoeken om de delen, die u eenvoudig stoot tijdens transport, te beschermen. Kasten haalt u leeg, maakt u schoon, als ze droog zijn plaatst u beschermhoeken en verpakt u de volledige kast in wikkelfolie. Zo is de kast optimaal beschermd en loopt u niet de kans dat deurtjes of laden opengaan tijdens transport. Een tafel neemt minder ruimte in beslag wanneer u de poten eraf haalt. Voor je de tafel met beschermhoeken in wikkelfolie wikkelt plakt u eerst het zakje met schroeven op de onderkant van de tafel. Van deze tip gaat u als u de tafel weer in elkaar zet heel blij worden.
  4. Matrassen: verpak matrassen in een speciale matrashoes. Dit voorkomt dat ze vies worden tijdens transport, verkleuren, stof opnemen, vochtig worden (zijn enigszins luchtdoorlatend) en slijtage. Reinig uw matras voor het verpakken door het grondig te stofzuigen met een bekleding borstel. Een diepere reiniging heeft de voorkeur bij langdurige opslag, echter zorg ervoor dat de matras goed is gedroogd voordat u deze verpakt in een matrashoes. Vouw een matras nooit dubbel. Het is aantrekkelijk om een matras op zijn kant op te slaan, maar dit is niet voor iedere matras geschikt. Een matras met binnenvering moet plat worden bewaard. Een koudschuim-matras mag ook opgerold worden.
  5. Denk om uw rug: zware spullen pakt u in kleinere dozen, zodat ook deze dozen tilbaar blijven. Speciale boekenverhuisdozen zorgen door hun formaat er al voor dat u ze niet te zwaar maakt. Wordt een doos toch wat zwaarder dan verwacht, versterk de sluitingsnaad dan extra met verpakkingstape.
  6. Breekbare spullen: glazen, serviesgoed en andere breekbare voorwerpen worden verpakt in inpakpapier of noppenfolie (krantenpapier kan afgeven, niet gebruiken) voordat ze in een stevige verhuisdoos gaan met beschermkorrels (Flo Pack). Borden worden met inpakpapier ertussen verticaal in de doos verpakt. Hierdoor voorkomt u dat de druk van de bovenste borden de onderste borden laten sneuvelen. Vermeld op de verhuisdoos dat het breekbaar is (waarschuwingssticker).
  7. Voorkom schimmel: voeg zakjes met vochtvangers aan de verhuisdozen toe om vochtproblemen te voorkomen. Wanneer de opslagruimte niet verwarmd is, kunt u een losse vochtvanger plaatsen. Deze moet echter om de zoveel tijd geleegd worden. Belangrijk is dat u schimmelgevoelige items regelmatig controleert op vocht.
  8. Vlooien slapen lang, heel lang: Een larvenpop van een vlo kan tot 2 jaar intact blijven en komt pas uit zijn omhulsel als een mens of dier in de buurt komt. Dus heeft u één of meer huisdieren zorg dan dat alle stoffen onderdelen voor opslag zijn behandeld met een goed antivlooienmiddel.
  9. Bescherm uw rubbers: door de rubbers van de wasmachine, koelkast, droger enzovoort te reinigen, te drogen en vervolgens te voorzien van talkpoeder voorkomt u dat ze uitdrogen en gaan scheuren. Dit werkt echter alleen wanneer u de deur van het desbetreffende apparaat open laat in de opslag. De wasmachine reinigt u vooraf grondig met een kookwasprogramma met soda of met HG wasmachinereiniger. Veel wasmachines hebben onderin een filter, zorg dat deze leeg en droog is. Ook het wasmiddelbakje goed schoonmaken en laten drogen. Rechtop vervoeren is voor alle witgoed apparaten het advies. Maak gebruik van een witgoedzak om het tillen te vereenvoudigen.
  10. Inhoud vermelden: vermeld op de verhuisdozen de inhoud, dat scheelt een hoop gezoek in de opslagruimte wanneer u iets nodig heeft en later wanneer het weer uitgepakt wordt. Het klinkt logisch, maar vergeet niet de omschreven inhoud aan te passen op de doos wanneer u tussentijds iets uit de opslag meeneemt.

Succes met het inpakken van uw inboedel!