Zelf verhuizen of een verhuisservice inschakelen?

Geplaatst op in Verhuistips

Wanneer u spullen gaat verhuizen naar een nieuwe woning of naar een opslagruimte, dan moet u een aantal beslissingen nemen. De eerste is uiteraard, gaat u het zelf doen of huurt u een verhuisservice in? Beide opties hebben voor- en nadelen. Houd bij de afweging rekening met het volgende;

  • Hoeveel spullen moeten er worden verhuisd? Vrienden willen best helpen, mits de verhuizing is te overzien en u met een flink aantal mensen bent. Dus heeft u veel spullen, dan is een verhuisservice efficiënter.
  • Hoe groot is de afstand die afgelegd moeten worden tussen de twee locaties? Wanneer u naar de andere kant van het land gaat verhuizen, dan is het gebruik van eigen auto’s of verhuisbusje(s) omslachtig, helemaal wanneer u nog een keer heen en weer moet. Gebruik maken van een verhuisservice kan efficiënter zijn.
  • Hoe moeilijk is de verhuizing? Wanneer u geen ervaring hebt met verhuizen, dan is het verhuizen van dozen, een bank en een uit elkaar gehaalde tafel nog wel te doen. Beschikt u echter over veel inboedel items die kostbaar zijn, met een niet standaard maat, zwaar, en veel items die uit elkaar gehaald moeten worden? Dan is het inschakelen van een verhuisservice een goede keuze. Een verhuisservice heeft ervaring, is snel en vakkundig in staat om jouw inboedel te verhuizen
  • Ziet u op tegen de verhuizing? Als dat het geval is laat dan uw verhuizing verzorgen door een verhuisservice. Kunt u overzicht bewaren en beschikt u over voldoende vrienden die u willen helpen, dan kunt u prima zelf verhuizen.

Zelf verhuizen of een verhuisservice

Dit overzicht helpt u bij het bepalen of u zelf gaat verhuizen of gebruik gaat maken van een verhuisservice.

 Zelf verhuizenVerhuisservice
Voordelen– Goedkoper (mits niet naar de andere kant van het land)
– U heeft constant zicht op uw spullen
– Vele vrienden maken licht werk
– Verhuizen wanneer het jou uitkomt
– Verspreid verhuizen is mogelijk
– U kunt alles uit handen geven tot het inpakken aan toe
-U hoeft niets zelf te sjouwen
– Uw spullen worden verplaatst door ervaren mensen met goede hulpmiddelen (minder risico op schade)
– Eén team heveldt in één keer alles over
– Vooraf duidelijkheid over het verloop van de verhuizing
– Verzekeringen zijn veelal door de verhuisservice geregeld
Nadelen– Minder duidelijkheid in het verloop van de verhuizing
– Meer kans op schade aan uw spullen
– Vrienden kunnen een wederdienst verwachten
– Verhuis vervoer regelen en de voorwaarden weten is uitzoekwerk
– Iemand moet de coördinatie op zich nemen
– U moet zelf denken aan hulpmiddelen om te verhuizen
– Verhuizen is lichamelijk zwaar werk. Wanneer u verkeerd tilt kunt u lichamelijke klachten krijgen.
– Zelf verzekeringen regelen.
– Hoe meer service hoe duurder uw verhuizing
– Alles moet in één keer worden verhuisd
– Geen zicht op uw spullen
– Betrouwbare verhuisservice met redelijke voorwaarden vinden is uitzoekwerk
– Zelf behandelt u uw inboedel met emotionele waarde anders dan wanneer een extern iemand eraan komt
– Onvoorziene omstandigheden kunnen meer kosten met zich meebrengen
TransportHiervoor kunt u gebruik maken van een aanhangwagen c.q. boedelbak (denk om de witte kentekenplaat die u moet hebben) of een busje of een kleine vrachtwagen (controleer vooraf welke rijbewijs nodig is. Het kan zijn dat u rijbewijs B of B+C nodig hebt).Verhuisservices maken gebruik van hun eigen verhuiswagens of bakwagens om jouw spullen te verhuizen. Ze gebruiken allerlei hulpmiddelen (steekwagen, hondjes, verhuislift, verhuisdekens, spanbanden, enz) om het verhuizen zo efficiënt en veilig mogelijk te laten verlopen.
Kosten/voorwaardenDe kosten voor het huren van een transportmiddel variëren per verhuurder. Bekijk de huurvoorwaarden grondig. Er zit een groot verschil in de hoogte van de borg die betaald moet worden en het eigen risico dat van toepassing is. Deze kan per leeftijd van de chauffeur verschillen. Veelal is deze afkoopbaar, maar lees ook dan goed de voorwaarden of dit voor alle schade geldt. Op de website van Bo-Rent staat bijvoorbeeld; ‘In bepaalde gevallen blijft de huurder echter, ongeacht het overeengekomen eigen risico, volledig aansprakelijk voor de schade’. Bij veel bedrijven mag u onder de 21 jaar geen voertuig huren en is zowel het tonen van een rijbewijs als ID bewijs verplicht. Bijkomende kosten kunnen een kilometerheffing zijn en een extra verzekering.De kosten voor verhuizen variëren per verhuisservice. Vergelijk wat in de prijs zit inbegrepen en wat bijkomende kosten zijn; standaard verhuiskosten, extra verzekering, uurtarief verhuizers, gebruik verhuismaterialen en een eventuele kilometerheffing. Extra service kan al inbegrepen zijn in de prijs of tegen meerprijs worden verzorgd; Wel of niet inpakken, wel of niet (de-)monteren, wel of niet aanleveren verhuismaterialen, wel/of niet de woning geveegd opleveren, wel of niet meenemen van afval, enzovoort. Kortom, vergelijk goed welke verhuisservice de service biedt die jij wenst en maak duidelijke afspraken vooraf. Bijvoorbeeld over de (financiële) gevolgen bij oponthoud of onvoorziene omstandigheden.
VerzekeringControleer bij uw inboedelverzekering of uw spullen tijdens transport zijn verzekerd. Daarnaast moet u op de weg verzekerd zijn voor het vervoermiddel dat u gebruikt. Kijk of het  verhuurbedrijf de mogelijkheid biedt om extra verzekeringen af te sluiten. Zoals bijvoorbeeld een extra inzittendenverzekering, een ongevallenverzekering en/of een ruit-/brandverzekering.Over het algemeen is de verhuisservice zelf verzekerd voor schade aan jouw inboedel tijdens de verhuizing. Controleer echter de voorwaarden van de verhuisservice hoe de regels zijn. Wanneer gaat de verzekering in, tot welk bedrag is de verhuisservice verzekerd en wat bij onvoorziene omstandigheden als een ongeluk, brand, enzovoort.


Verhuurders van opslagruimtes hebben op hun website staan of zij ook een mogelijkheid bieden om jouw spullen te verhuren of om gebruik te maken van hun verhuiswagen.