Tips voor kleiner wonen

Geplaatst op in Opruimen

Er kunnen diverse redenen zijn waarom u kleiner gaat wonen. De kinderen zijn de deur uit, de kosten voor de huidige woning stijgen de pan uit of het wordt te bewerkelijk om het te onderhouden. Maar overstappen naar een kleiner huis gaat vaak niet zonder slag of stoot. Omdat de ruimte veel beperkter zal zijn en u in de loop der jaren vast veel spullen hebt verzameld moet u om te beginnen alles sorteren om te bepalen wat weg kan. En dat valt nog niet mee. Om het wat makkelijker te maken hebben we een aantal tips voor u.

Ontspullen

We noemden het al; u zult echt afstand moeten doen van verschillende spullen. Meubilair dat te groot is voor de kleinere woning, apparatuur, serviesgoed en accessoires. Begin ruim op tijd met sorteren en spullen van de hand te doen. Breng het naar de kringloop of plaats het op een weggeef- of verkoophoek. Zo kunt u alvast aan het idee wennen dat het straks ook niet meer in huis aanwezig is.

Ruimtes indelen

Bedenk alvast hoe u alle ruimtes in het nieuwe huis in gaat delen. Wordt de extra slaapkamer een logeerplek, een werkruimte of gaat u het gebruiken als inloopkast? Wanneer de badkamer groot genoeg is en aansluitingen makkelijk te realiseren kunt u daar de wasmachine en droger misschien kwijt. Zo ontstaat er ruimte in de bijkeuken of schuur waar u extra voorraad kwijt kunt omdat er geen provisiekast aanwezig is. Beperktere ruimte vraagt om een hoop gepuzzel, maar met een beetje logisch nadenken komt u al een heel eind.

Dierbare herinneringen

Afscheid nemen van uw huidige woning betekent ook dierbare herinneringen achter laten. Dat geldt ook voor spullen met een emotionele waarde. Het servieskastje van uw overleden moeder, de brommer van uw zwager die nu ongebruikt in de schuur staat of andere voorwerpen waar een verhaal achter zit. Heel moeilijk om daar afstand van te doen, ook al weet u dat daar straks geen plek meer voor is. Voor deze, maar ook voor andere spullen waar u, voor dit moment althans, nog geen afscheid van wilt nemen is het goed om een opslagruimte te huren. Zo kunt u op een later moment nog altijd beslissen wat u ermee gaat doen. Een opslagruimte is sowieso handig, ook voor de opslag van seizoensgebonden spullen zoals de benodigdheden voor de wintersport of kampeervakantie.