10 tips om uw opslagruimte zo efficiënt mogelijk te vullen
Geplaatst op in Opslag
Na een heel proces van goed inpakken, het bepalen van het juiste formaat opslagruimte huren, het besluit van zelf verhuizen of laten verhuizen, komen uw ingepakte spullen aan bij de opslagruimte. Wanneer u van tevoren een inrichtingsplan hebt gemaakt zal het inrichten van de opslagruimte vlot verlopen. U weet immers al wat u waar wilt hebben.
- Voorwaarden: Lees vooraf in de voorwaarden van de opslagruimte verhuurder welke spullen wel en welke spullen niet opgeslagen mogen worden. Vloeibare producten, etenswaren, licht ontvlambare items e.d. zijn niet toegestaan.
- Beveiliging/Verzekering; controleer vooraf hoe de beveiliging is geregeld voor jouw gehuurde opslagbox. Spullen die u opslaat hebben niet alleen een waarde die in geld is uit te drukken, maar ook een emotionele waarde, die veelal onbetaalbaar is. U houdt hiermee rekening met het inpakken, met het plaatsen op een veilig plek in uw opslagruimte, maar ook met het afsluiten van de ruimte. Controleer ook altijd bij uw verzekeringsmaatschappij of de opslagruimte onder uw inboedelverzekering is verzekerd. Is dit niet het geval informeer dan bij de verhuurder naar de mogelijkheden om de inhoud in de opslagruimte te verzekeren.
- Inrichtingsplan: Bedenk vooraf waar u wat gaat plaatsen en hoe u ervoor zorgt dat er loopruimte in het midden over blijft zodat u goed bij al uw spullen kunt. Het plan scheelt uw tijd tijdens het inrichten van de opslagruimte en zorgt ervoor dat u later uw spullen eenvoudig terug kunt vinden. Want na drie maanden weet u echt niet meer waar u wat hebt neergezet. Tijdens het maken van uw inrichtingsplan maakt u ook meteen labels voor op de verhuisdozen.
- Wanneer heeft u wat nodig? Maak onderscheid in inboedel items die u langere tijd niet nodig zult hebben, die gaan achterin, en items die u wellicht weer eerder nodig hebt, deze gaan voorin de tijdelijke inboedelopslag. Houd hierbij rekening met de seizoenen. Skibenodigdheden, strandbenodigdheden, kerstartikelen heeft u nu niet nodig, maar over een paar maanden waarschijnlijk wel weer.
- Breekbare spullen: Deze spullen heeft u al extra ingepakt in noppenfolie of wikkelpapier en de verhuisdoos is voorzien van een indicatie ‘breekbaar’, maar dan nog is het verstandig om breekbare items als laatste op een veilige plek te plaatsen.
- Apparaten; apparaten zoals een motortje van een bootje, een grasmaaier op benzine, een brommertje, enzovoort moeten volledig leeg zijn voordat u ze opslaat. Vergeet ook niet om batterijen te verwijderen uit kinderspeelgoed, zaklantaarns, afstandsbedieningen, enzovoort, want als deze gaan lekken is de kans groot dat het apparaat het later niet meer zal doen. De rubbers van wasmachines, koelkasten en drogers houdt u goed door ze nadat ze grondig schoon en droog zijn gemaakt met talkpoeder te behandelen en de deur in de opslagruimte iets open te laten.
- Hulpmiddelen: bij de verhuurder zijn veelal allerlei hulpmiddelen te leen om de afstand te overbruggen van de verhuiswagen / bakwagen / aanhangwagen naar de opslagruimte. Thuis ziet u vaak dat mensen alles op lichamelijke kracht verplaatsen. Zeker wanneer u dit niet gewend bent kan het lichamelijk zwaar zijn en dan hebben we het nog niet eens over verkeerd tillen. Voorkom lichamelijke klachten door zoveel mogelijk gebruik te maken van hulpmiddelen. Beschikt u niet over hulpmiddelen denk dan creatief na. Door een kast op zijn kant op een oude dekbedhoes te leggen, kunt u de uiteinden om uw polsen wikkelen van de hoes en wordt het tillen van de kast minder belastend voor uw rug. Een skateboard van uw zoon kan prima dienstdoen als verhuishondje.
Steekwagen; ideaal voor meerdere verhuisdozen. Afhankelijk van het soort kan het ook gebruikt worden voor zwaardere inboedel onderdelen. | Verhuishondje; ideaal voor meerdere verhuisdozen, maar ook voor de wasmachine, wasdroger, kast, tv-meubel, enz. | Verhuislift; ideaal voor wanneer u driehoog woont en er geen lift is of wanneer de trapgangen smal zijn. |
- Creatief met ruimte; Afhankelijk van de opslagruimte kan een fiets, kinderspeelgoed, tuingereedschap enzovoort opgehangen worden aan het plafond of aan de wand. Kasten, de koelkast (deurtje op een kier!), enzovoort kunnen prima weer gevuld worden. Gaten tussen de dozen kunnen opgevuld worden met bijvoorbeeld vacuümverpakte gordijnen/kleding (geen vuilniszak gebruiken!). Seizoensgebonden schoenen kunt u opbergen in een opvouwbare schoenenorganizer. Zorg dat u deze vooraan in de opslagruimte opslaat en wanneer het volgende seizoen zich aandient ruilt u de schoenenorganizer met degene die u thuis gebruikt. Ook voordat u spullen in een doos stopt let u erop dat u zo weinig mogelijk lege ruimte overlaat. Een kinderwagenbak vult u bijvoorbeeld eerst helemaal op met andere (baby)spullen voordat deze in de doos gaat.
- Veiligheid; Zware dozen gaan op de grond, lichtere spullen kunnen daar bovenop worden gestapeld. Let er altijd op dat spullen niet van boven naar beneden kunnen vallen. Maak gebruik van spanbanden om spullen op hun plek te houden. Zo maakt u op een veilige manier optimaal gebruik van de hoogte van de opslagruimte. Zorg voor stevige materialen die niet hun kwaliteit verliezen door de tijd heen.
- Luchtcirculatie; Plaats verhuisdozen niet direct op de kale ondergrond van de opslagruimte. Door gebruik te maken een pallet is de luchtcirculatie beter. De verhuisdoos inpakken in wikkelfolie is een idee voor verhuisdozen die niet meer open hoeven. Zo zijn ze ook beschermd tegen waterschade. Houd tussen de wand van de opslagruimte en de spullen 1-2 centimeter ruimte vrij zodat de lucht vrij kan circuleren. Dit voorkomt vochtproblemen. Verwacht u een vochtprobleem, plaats dan een vocht-absorberend product.