Inrichtingsplan voor een self storage opslagruimte

Geplaatst op in Opslag

Wanneer u weet welk formaat opslagruimte of mobiele box u nodig heeft, kunt u een inrichtingsplan maken zodat u precies weet hoe u de beschikbare ruimte zo efficiënt mogelijk gebruikt.

U kan een inrichtingsplan even uit de hand schetsen op een papiertje, maar dan heeft u kans dat u u misrekent met de maten. Online zijn er vele gratis tools beschikbaar om een plattegrond mee te maken; Floorplanner (grotendeels NL), Sweet Home 3D (EN), of MagicPlan(iPhone). Nadeel van deze tools; bijvoorbeeld een bed op z’n kant plaatsen is geen optie. Wel kunt u, door met de hoogte te spelen, het bed de afmetingen geven alsof het op z’n kant zou staan. Door hoogte in te vullen kunt u ook stapelen. Spullen in een kast plaatsen is niet mogelijk.

De tools zijn allen leuk om te gebruiken, veel plezier met het virtueel inrichten van uw self storage!

Floorplanner

Een grotendeels Nederlandse tool waarmee u iedere gewenste ruimte kunt uittekenen en kan vullen met een inrichting, is de Floorplanner. Deze is ook te gebruiken voor uw eventuele nieuwe woning of om van uw bestaande woning te laten zien aan potentiële kopers wat de mogelijkheden zijn met de woning. In dit geval gebruiken we de tool om de opslagruimte zo efficiënt mogelijk te vullen.

Nadat u zich gratis heeft aangemeld, kunt u direct online aan de slag. U begint met het tekenen van de opslagruimte, via ‘Draw a Room’ (of u tekent muren met ‘Draw Walls’).

Floorplanner 3D start.jpg

Door de onderste muur aan te klikken kunt u deze weer verwijderen. De andere muren kunt u de gewenste hoogte geven door ze aan te klikken.

Klik op ‘Doors’ om de garagedeur toe te voegen. Door erop te klikken kunt u het formaat aanpassen van de opslagruimte.

Floorplanner 3D garagedeur.jpg

De opslagruimte staat nu klaar om gevuld te gaan worden. Door op de kwast (bovenaan) te klikken komen de inboedel items beschikbaar.

Floorplanner 3D inboedel.jpg

Door op 3D view (rechtsboven) te klikken kunt u het resultaat bekijken.

Floorplanner 3D.jpg

Sweet Home 3D

Een ander fijn tekenprogramma is Sweet Home 3D. Online te gebruiken of als gratis download op uw computer te zetten. Onder plattegrond en door middel van het ‘Maak muren’ icoon kunt u uw inrichtingsplan starten. Inboedel sleept u eenvoudig van links naar rechts en linksonder kunt u de gewenste maten aangeven. Rechtsonder ziet u direct het 3D resultaat.

Sweet Home 3D start.jpg

Leuke feature in Sweet Home 3D is de optie ‘virtuele tour’, te vinden onder de 3D beeld menukop.

Sweet Home 3D virtuele tour.jpg

MagicPlan

In deze gratis app voor Android en iOS (AppStore) kunt u eenvoudig de opslagruimte tekenen en inboedel toevoegen. Een gave functionaliteit is het scannen van de opslagruimte met uw telefoon. Dit is leuk om te doen en is heel nauwkeurig. Nadeel is dat u dit pas kunt doen wanneer u in de opslagruimte staat. Dus als u vooraf een inrichtingsplan wilt maken dan is de zelf-tekenen-optie beter.

Wanneer u de app opent kiest u voor bedrijfspand. Met ‘Vastleggen’ kunt u scannen, met ‘Tekenen’ kunt u zelf aan de slag. U krijgt de mogelijkheid om aan te geven op welke verdieping de ruimte zich bevindt en vervolgens het type. Ook ‘Opslag’ staat hierbij.

Magicplan.jpg

Vervolgens kunt u de ruimte tekenen en gaan vullen met de gewenste inboedel. U kunt de maten aanpassen van uw meubels, ook stapelen is mogelijk. De inboedellijst toont ook een overzicht van de spullen die u hebt toegevoegd.

Magicplan inrichtingsplan.jpg

Het is een leuke app om redelijk eenvoudig en snel te kunnen bepalen of de spullen die u wilt opslaan, in uw opslagruimte gaan passen. Bijkomend voordeel; de tekening laat zien hoeveel m2 u gebruikt, zo kunt u ook bepalen of u niet toch voor een grotere/kleinere variant opslagruimte moet gaan en welke u dan nodig heeft.

Zelf tekenen

Ruitjespapier gebruiken om uw opslagruimte te tekenen en te vullen is uiteraard ook altijd een optie. Voordeel is dat u met een potlood en een meetlint heel ver komt, nadeel is dat u wel zelf de berekening moet maken om uw spullen in de juiste verhouding in de opslagruimte te plaatsen.