Zijn spullen verzekerd wanneer je deze opslaat in een opslagruimte?

05-09-2016 16:01

verzekeren opslagruimte voor brandschade

Het opslaan van je spullen in een opslagruimte is veelal veiliger dan dat je je spullen thuis in de garage opbergt. De verhuurder van de opslagruimten heeft maatregelen genomen om goederen van klanten veilig op te slaan. Het terrein, het gebouw en de opslagruimten worden veelal beveiligd door middel van camera’s, sloten, toegangscontrole, hekken, verlichting, sprinklersysteem, enzovoort. Thuis zijn je spullen minder beveiligd. De kans op brand, waterschade of diefstal is dus niet groter dan thuis, maar de gevolgen zijn wel de verantwoording van de huurder van de opslagruimte.

Eigen verzekeringsmaatschappij

De verhuurder van de opslagruimte is niet aansprakelijk voor jouw spullen in de opslagruimte. Neem als eerste contact op met de verzekeringsmaatschappij waar de inboedelverzekering voor je woning is geregeld. De inboedelverzekering dekt vaak ook goederen die zijn opgeslagen in een opslagruimte op een ander adres, mits dit is aangemeld. Maar let wel op! De voorwaarden die gelden zijn voor iedere verzekeringsmaatschappij verschillend.

  • Controleer de voorwaarden van de inboedelverzekering

  • Controleer welke spullen onder ‘inboedel’ vallen

  • Controleer de termijn dat je spullen zijn verzekerd

  • Controleer ook meteen hoe je spullen zijn verzekerd tijdens de verhuizing

Bij Generali is de inboedel in de opslagruimte meeverzekerd tot twee jaar opslag in hetzelfde gebouw, na twee jaar dus niet meer. Bij Nationale Nederlanden is deze periode maar 3 maanden. Bij Inshared is dit 9 maanden, zij hebben echter voor het verzekerde bedrag een verschil in of de gehele inboedel is opgeslagen of slechts een deel. Bij Interpolis geldt; opgeslagen inboedel die weer terugkomt in de woning is meeverzekerd op de Inboedelverzekering (klinkt als een onduidelijke regel, navragen dus!).

Alleen de voorwaarden controleren is dus niet altijd voldoende. Zijn er onduidelijkheden vraag dan verder bij de verzekeringsmaatschappij. Let erop dat bij je verzekering wordt vastgelegd dat je gebruik gaat maken van een opslagruimte.

Self storage verzekering

Een losse verzekering voor een opslagruimte bestaat (nog) niet, tenzij je langdurig naar het buitenland gaat (kies voor de expatverzekering van JoHo Insurances). Dus vallen de goederen in de opslagruimte niet onder je inboedelverzekering, dit is zelden het geval, informeer dan bij de verhuurder naar de mogelijkheden. Een enkele keer zijn hier geen kosten aan verbonden voor de huurder, gebruikelijker is dat er sprake is van een maandelijkse betaling bovenop het huurbedrag. Dit kan bijvoorbeeld bij de Opslagconcurrent AllSafe mini opslag en bij Boxx-in. Biedt de verhuurder ook geen verzekering mogelijkheid dan is de enige optie overstappen van inboedelverzekeraar.

Verzekeren is ook niet alles

In de 10 tips voor het goed inpakken van je spullen hebben we het al gehad over het nut van goed inpakken. Dat doe je niet alleen zodat je spullen netjes blijven, maar ook zodat ze beter beschermd zijn bij calamiteiten. Jij kan je netjes aan de regels houden van wat voor goederen je wel en niet mag opslaan in een opslagruimte, maar of je buurman huurder zich hier ook aan houdt kun je niet controleren. Breekt er bij je buurman brandt uit, dan zal ook in jouw opslagruimte het sprinklersysteem worden geactiveerd. Wanneer jij je foto’s, postzegels, oude postkaarten in je opslagruimte hebt opgeslagen en deze worden nat, dan kun je nog zo goed verzekerd zijn, daar krijg je dit soort spullen niet mee terug. Houdt hier rekening mee met inpakken. Onvervangbare spullen pak je zo in dat ze zo goed mogelijk beschermd zijn.


Misschien vind je onderstaande artikelen ook nog interessant: 

Wat is het verschil tussen mobiele box of self-storage?
10 inpaktips, zo pak je je inboedel goed in voor opslag
10 tips om je opslagruimte zo efficiënt mogelijk te vullen